Aanbouw in houtskeletbouw

Wens je extra leefruimte te creëren door middel van een woninguitbreiding van je bestaande woning, dan zijn er tal van mogelijkheden om een aanbouw in houtskeletbouw te laten bouwen.

Voordeel houten uitbouw

Indien je woning of kantoorruimte te klein is geworden dan is verhuizen een optie maar verhuizen naar een groter pand is een enorm dure en tijdrovende onderneming. Meestal is de plaatsing van een uitbouw of aanbouw aan een bestaand volume voldoende waardoor verhuizen niet nodig is. Daarom is een aangebouwd bijgebouw een veel goedkoper alternatief. Je vergroot immers bestaande ruimtes zoals de woonkamer, garage of keuken tot een groter volume in je vertrouwde omgeving. Er bestaan een aantal bouwmethodes om een aanbouw te realiseren. Welk type je kiest hangt af van de bestaande constructie, de ondergrond en het budget.

Type bouwmethodes

  • Préfab aanbouw: woonuitbreiding opgetrokken in préfab houten wanden en vloeren
  • Houtskelet aanbouw: aanbouw opgetrokken in houten liggers en balken
  • Aanbouw in massiefbouw: aanbouw opgetrokken in massief hout of volhouten balken

Voordeel houtskeletbouw

Een uitbouw optrekken in houtskeletbouw i.p.v. traditioneel metselwerk heeft zo zijn voordelen. Het soortelijk gewicht van houtskeletbouw ligt tot 30% lager dan traditionele bouwwerken waardoor een zeer snelle realisatie van de uitbouw kan plaatsvinden. De wanden van een uitbouw in houtskeletbouw zijn een stuk minder dik waardoor je binnenin veel meer ruimte verliest, je kan ze ook ineens isoleren. Ook de dimensionering van een eventuele fundering is een stuk kleiner waardoor je bespaart op de funderingskosten. Hier spreekt men van een droge afbouw omdat er zeer weinig water verwerkt wordt in de opbouw van de constructie. Daarom is de droogtijd zeer gunstig en kan de uitbouw veel sneller afgewerkt worden. Een houtskeletbouw kan je immers afwerken met zeer veel verschillende houtmaterialen.

Opbouw houtskeletbouw & afwerking

De opbouw van het houtskelet kan op verschillende manieren gebeuren. De basis is het houtskelet dat wordt opgebouwd en bestaat uit houten balken en liggers. Er zijn tal van materialen geschikt als buitenafwerking, denk maar aan traditioneel metselwerk, sidings / stroken, spuitkurk, steenstrips, trespa-platen... De meest gebruikte gevelbekleding in hout zijn houten planken of houten stroken zoals sidings in hardhout, tropisch hout, Trespaplaten, Thermowood ( thermisch behandeld hout), ...

De samenstelling van een wand in houtskeletbouw ziet er als volgt uit:

  1. Binnenafwerking ( bijvoorbeeld Gyproc DuraGyp )
  2. Dampscherm of bouwplaat
  3. Houtskelet met isolatie ( LVL 18 )
  4. Waterdichte bouwplaat / houtvezelplaat
  5. Regelwerk in hout of aluminium
  6. Houten buitenafwerking

Uitbouw / uitbouw laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte

Toepassing houten uitbouw

Bijna elke bestaande ruimte kan uitgebreid worden. Zowel het gelijkvloers uitbreiden als een woonuitbreiding met verdieping is mogelijk, zolang er een geschikte fundering aanwezig is.

Houten slaapkameruitbreiding

Wens je een extra slaapkamer te plaatsen of een bestaande slaapkamer uitbreiden? Kies dan voor een slaapkamer uitbouw. Zowel op het gelijkvloers als een slaapkamer op het verdiep kan uitgebreid worden.

Lees meer

Houten keukenuitbreiding

Ook een bestaande, te kleine keuken, kan verbouwd worden en uitgebreid worden dankzij een uitbouw. Je vergroot de keukenruimte enorm waardoor je plaats hebt om bijvoorbeeld een keukeneiland te plaatsen of om samen met gasten in de uitbouw te dineren.

Lees meer

Houten garageuitbreiding

Extra garage nodig? Extra wagen stallen? Is je huidige garage te klein? Kies dan voor een garageuitbreiding in houtskeletbouw.

Lees meer

Houten woonkameruitbreiding

Is woonkamer of leefruimte te klein geworden? Vergroot je leefruimte dankzij de bouw van een uitbreiding in houtskeletbouw.

Lees meer

Woninguitbreiding op verdiep  

Ook een extra woonuitbreiding op een verdieping maken is geen probleem. Een bestaande badkamer vergroten of slaapkamer uitbreiden kan dankzij de uitbouw in houtskeletbouw.

Prijs houten uitbouw & prijs houtskeletbouw

Je mag rekenen op een gemiddelde kost voor een afgewerkte woning in houtskeletbouw van €1.200 - €1.500 per vierkant meter. Uiteraard hangt de prijs per m2 af van een aantal factoren zoal de grootte van de houten aanbouw, de gebruikte isolatiematerialen, de dikte van de wanden, de binnenafwerking, keuze van beglazing, dakbedekking... Om een zicht te krijgen van de werkelijke kosten van een uitbouw in hout, raden we aan om via onze website een vrijblijvend offerte te vragen.

Voor enkel het plaatsen van het Oregon houtskelet ( 35x170mm ), zonder afwerking, geplaatst door een ervaren vakman betaal je gemiddeld tussen €35 en €45 per vierkante meter.

Uitbouw / uitbouw laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte