Eiken bijgebouw op maat

Een eiken bijgebouw op maat wordt volgens traditionele en ambachtelijke wijze volledig op maat van de klant gebouwd met oog voor elk detail. Zo geniet je als eigenaar jarenlang van een exclusief en uniek eiken gebouw. Eik wordt toegepast in tal van soorten bijgebouwen... een overzicht.

Opbouw eiken bijgebouw

Eikenhout wordt het meest gebruikt voor de draagconstructie en dakopbouw van klassieke of landelijke bijgebouwen zoals eiken poolhouses, eiken schuren, eiken tuinhuizen... Het dakgebinte wordt op traditionele wijze opgebouwd met eiken spanten, eiken balken & kepers en eiken beplanking als afwerking van het onderdak. Door middel van zwaluwstaart, pen-gat verbindingen en het uitfrezen van het hout wordt de balken op een eeuwenoude manier aan elkaar verbonden. Een nieuw eiken bijgebouw wordt meestal volledig op een funderingsplaat geplaatst. Om vochtproblemen te voorkomen, kan de constructie op een laag gemetst muurtje of op ( arduinen ) sokkels gebouwd worden.

Eigenschappen eikenhout

Eikenhout is een zeer sterke en duurzame houtsoort ( duurzaamheidsklasse 2 ), ideaal voor de vervaardiging van eiken bijgebouwen. Het hout valt onder Europees hardhout en heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Het hout bevat looizuur waardoor het bijdraagt aan de duurzaamheid van het hout. Omdat het sterk en makkelijk te verwerken is, is het ideaal om te gebruiken als constructiehout en als afwerkingsmateriaal van vloeren en wanden. Je kan het hout perfect laten vergrijzen of je kan het hout behandelen met een olie of beits. Om het hout na de plaatsing zacht te maken, kan het fijn geschuurd worden. Het hout voor de realisatie van een bijgebouw is verkrijgbaar in de vorm van:

  • Eiken balken;
  • Eiken planken;
  • Eiken rabat- en vellingdelen;
  • Oude eiken balken;
  • Oude eiken planken;
  • Eiken vlonderplanken;
  • Eiken tafelblad;
  • Eiken blad;
  • Eiken sokkels;
  • ...

Eiken bijgebouw op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte

Moderne eikenhouten bijgebouwen

Eikenhout wordt minder gebruikt voor de vervaardiging van de constructie van hedendaagse bijgebouwen. Het zal eerder gebruikt worden als afwerkingsmateriaal voor het afwerken van de dakoversteek, wanden en vloeren of als houten plafondafwerking van bijvoorbeeld een terrasoverkapping.

Klassieke eikenhouten bijgebouwen

Wie een exclusief en duurzaam landelijk eiken bijgebouw wenst, moet zeker opteren voor eik. Het rustieke karakter van de houtsoort past perfect in een klassieke en natuurlijke omgeving. De uitstraling wordt bekomen door de toepassing van een aantal typische bouwconstructies en rustieke bouwmaterialen. Een landelijk bijgebouw past perfect bij een hoeve in pastorijstijl.

Dak eiken bijgebouw

Het type dak kan heel verschillend zijn. Populair zijn hellende daken zoals het zadeldak, schilddak, wolfsdak, lessenaarsdak... ze kunnen perfect met elkaar gecombineerd worden. Het hoofdgebouw kan bijvoorbeeld bestaan uit een open zadeldak in combinatie met een lessenaarsdak voor de carport of houtberging. Als dakafwerking kan je kiezen uit tal van verschillende materialen, denk maar aan het eiken bijgebouw met rieten dak, tegelpannen, leien, rustieke dakpannen of houten shingles in ceder... Meestal wordt ook gewerkt met een eiken dakoversteek of kroonlijst.

Schrijnwerk eiken bijgebouw

Je kan een aantal materialen gebruiken als buitenschrijnwerk die perfect passen bij een landelijk eiken bijgebouw, denk maar hout voor de vervaardiging van ramen, deuren en poorten of zwart aluminium. Populair en zeer mooi zijn zwarte stalen ramen en deuren. Deze kunnen ook als buiten- als binnendeuren gebruikt worden. Landelijk en rustiek is het gebruik van kleine ronde ramen met kleinhouten.

Vloerafwerking

Voor de afwerking van de binnenvloer en het terras onder de overkapping kan je kiezen uit een aantal mogelijkheden. Je kan opteren voor nieuwe of recuperatiematerialen. Denk bijvoorbeeld aan mooie zwarte keramische tegels of natuursteen of een gepolierde betonvloer. Maar ook natuurstenen recuperatieklinkers kunnen perfect gebruikt worden. Uiteraard kan ook hout gebruikt worden, zoals een mooie houten vloer in eiken planken of laminaat met toplaag in eik. Hou wel rekening met meer onderhoud.

Wanden

De buitenwanden van een open eiken terrasoverkapping dienen uiteraard niet geïsoleerd te worden. Tenzij je het bijgebouw tijdens koude zomeravonden of in de winter wenst te gebruiken. Dan kan je de buitenwanden isoleren en opteren voor een gesloten overkapping met bijvoorbeeld glazen schuifdeuren.

Soorten eiken bijgebouwen

Je kan het gebouw tal van functies geven, afhankelijk van het gebruik ervan. De meest populaire eiken gebouwen zijn:

Prijs eiken bijgebouw op maat

De totaalprijs van een eiken bijgebouw is afhankelijk van een aantal criteria zoals de grootte, gebruikte constructiemethode ( massiefbouw / houtskeletbouw ), houtsoort, soort dakbedekking ( riet, leien, pannen... ) soort dak ( zadeldak, wolfsdak, lessenaarsdak...), soort buitenschrijnwerk ( hout, aluminium, staal ), vloerafwerking ( laminaat, tegels, beton... )... is er al dan geen terrasoverkapping bij enz...

Eiken bijgebouw op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte