Houten poolhouse op maat laten maken

Je wenst een houten poolhouse op maat te laten maken, maar de mogelijkheden zijn enorm groot. Wij geven een overzicht van de soorten, afwerkingsmogelijkheden, prijzen enz...

Houten poolhouse plaatsen

Een poolhouse op maat laten maken? Dan dien je op een aantal criteria te letten die belangrijk zijn voor een goede realisatie ervan. Meestal wordt een poolhouse met zwembad geplaatst.

Goede ligging

Ten eerste dien je voldoende plaats in de tuin te hebben om de constructie te plaatsen. Uiteraard is dit afhankelijk van het ontwerp en de vorm van je poolhouse. Bovendien moet de oriëntatie en ligging goed zijn om zowel te kunnen genieten van het zwembad als van het poolhouse. De beste oriëntatie voor de plaatsing van een poolhouse is daar waar voldoende zonneschijn is, je niet met je rug in de zon zit en daar waar het gebouw aan de zijkant van de tuin kan geplaatst worden. Zorg er ook eventueel voor dat je niet te veel in de wind zit. Een poolhouse mag ook niet te ver van het zwembad en de woning liggen. Dit kan belangrijk zijn voor wie nog kleine kinderen heeft, controle van een ouder blijft belangrijk.

Vergunning

Ga ook na bij de gemeente of je überhaupt een poolhouse mag plaatsen en wat de voorwaarden zijn om een bijgebouw te mogen plaatsen. In het beste geval volstaat een meldingsplicht, in het slechtste geval heb je een architect nodig en dien je een stedebouwkundig attest in te dienen. Hou ook rekening met de wettelijke afstand met de perceelgrens van je buren.

Terrein

Ook een belangrijke item is uiteraard je budget, maar ook dien je te laten nakijken of de grond voldoende draagkrachtig is om de constructie te dragen. Is de grond niet geschikt dan kunnen de kosten hoog oplopen om een degelijke fundering te voorzien. Ga ook na of het terrein voldoende toegankelijk is om alle bouwmaterialen veilig tot op de bouwplaats te brengen.

Nutsvoorzieningen

Ten slotte dien je rekening te houden met de nutsvoorzieningen voor het poolhouse en het zwembad. Afhankelijk van de functionaliteiten en het gebruik van het poolhouse kan het nodig zijn om nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water, gas... in het poolhouse te voorzien. Bovendien heeft een zwembad ook een technische ruimte nodig. Dit kan eventueel in het poolhouse weggewerkt worden.

Houten poolhouse op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte

Houten poolhouse bouwen

Poolhouse in massieve houtbouw

Het poolhouse kan op verschillende manieren opgebouwd worden. Ten eerste is er het gemetste poolhouse in massiefbouw. Hierbij wordt de constructie op traditionele wijze opgebouwd uit metselwerk ( snelbouw & gevelsteen ) en dienen sommige onderdelen van het poolhouse ( raamopeningen, kolommen, dakoversteek,... ) in beton gerealiseerd worden. Nadien wordt alles met een houten gevelbekleding afgewerkt in de vorm van platen en houtstroken zoals hout, houtcomposiet of volkernplaten... Je kan er ook voor opteren om muren en dakoversteek af te werken met crepi of pleisterwerk.

Poolhouse in houtskeletbouw

Ten tweede kan je een houten poolhouse op maat laten maken door middel van houtskeletbouw. Het poolhouse wordt opgetrokken door houten frames die achteraf afgewerkt kunnen worden in een houtsoort naar keuze. Meestal wordt hierbij gekozen voor naaldhout zoals Vuren en Grenen en Douglas. De houten gevelbekleding kan je in een duurzamere houtsoort afwerken zoals Padouk of Ceder.

Poolhouse in houtbouw

Tot slot kan je opteren voor de bouw van een poolhouse in massieve houtbouw. Hierbij wordt een zeer duurzame houtsoort gebruikt voor de balken en liggers zoal eiken. Een eiken poolhouse is een eiken bijgebouw vooral eikenhout gebruikt wordt voor de constructie van het wanden, vloeronderdelen, dak enz... Ook de wanden worden aan de buitenzijde met eikenhout afgewerkt.

Houten poolhouse met zwembad

De stijl van het houten bijgebouw stem je het best af met je zwembad. Je kan kiezen tussen een betonnen zwembad, monoblock zwembaden of opzetzwembaden. Je kan in het poolhouse de technische ruimte voor het poolhouse en zwembad voorzien. Denk maar aan de filterinstallatie, warmtepomp, plafondairco of wandairco, elektriciteit, water... Wens je geen gras in het zwembad dan laat je het best een verharding rondom het zwembad plaatsen. De afwerking rond het zwembad kan geschieden in natuursteen terrastegels of een houten terras. Kies steeds een materiaal dat niet glad wordt na het zwemmen.

Afwerking houten poolhouse

Het houten poolhouse kan op verschillende manieren in hout afgewerkt worden, denk maar aan:

 • Houten gevelbekleding in hout: tropisch hardhout / Europees hardhout / grenen & vurenhout
 • Thermowood gevelbekleding: thermisch geïmpregneerd hout
 • Houtcomposiet gevelbekleding: combinatie tussen houtvezels en kunststof
 • Volkernplaten: Trepa gevelbekleding

Soorten daken

Houten poolhouse met plat dak

Een plat dak kan zowel op een modern poolhouse als op een klassieke poolhouse geplaatst worden. Het plat dak wordt opgetrokken in hout of gewelven en vervolgens waterdicht afgewerkt met een EPDM-dakbedekking. Je kan opteren voor een houten poolhouse zonder dakoversteek of met een dakoversteek. De dakoversteek, kroonlijst of dakrand bestaat meestal ook uit hout om een mooi geheel met de constructie te vormen. Het plat dak kan doorgetrokken worden om bijvoorbeeld een poolhouse met terras schaduw te bieden, hier wordt het plat dak of als luifel of zonwering gebruikt.

Houten poolhouse met hellend dak

Het poolhouse met hellend dak is in tal van soorten daken mogelijk, denk maar aan het zadeldak, puntdak, lessenaarsdak... Het hellend dak wordt het meest toegepast op een cottage poolhouse of landelijk poolhouse. De dakafwerking kan in tal van materialen uitgevoerd worden zoals: rustieke pannen, riet, tegelpannen... Mooi aan een hellend dak is dat het dakgebinte binnenin nog te zien is. Wens je een woonruimte onder een open terrasoverkapping, voorzie dan voldoende dakisolatie en vloerisolatie. Populair is het eiken poolhouse met rieten dak. Dergelijke poolhouses vallen onder de exclusieve eiken bijgebouwen.

Houten poolhouse uitbreiden

Je kan het poolhouse gebruiken voor tal van functies en toepassingen:

 • Houten poolhouse met terrasoverkapping;
 • Houten poolhouse met overdekt terras;
 • Houten poolhouse met tuinberging of tuinhuis;
 • Houten poolhouse met zitruimte of lounge;
 • Houten poolhouse met carport;
 • Houten poolhouse met terrasoverkapping;
 • Houten poolhouse met wellnessruimte;
 • Houten poolhouse met buitenkeuken;
 • ...

Prijs houten poolhouse

De totaalprijs van een poolhouse in hout is afhankelijk van een aantal criteria zoals de grootte, gebruikte constructiemethode ( massiefbouw / houtskeletbouw ), houtsoort, soort dakbedekking ( riet, EPDM, pannen... ) soort dak ( plat vs hellend ), soort buitenschrijnwerk ( hout, alu, staal, pvc ) enz...

Houten poolhouse op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte