Houten carport op maat

Indien je extra parkeerplaats(sen) wenst én je hebt geen of een te kleine garage in huis dan kan je perfect een houten carport in de tuin plaatsen. Wij leggen de mogelijkheden van een houten carport uit.

Voordeel carport in hout laten plaatsen

Je kan een houten carport vergelijken met een gesloten houten garage maar ze worden meestal volledig open of half-open gebouwd. Als je de plaats hebt om een carport te laten plaatsen dan biedt de houten carport een aantal grote voordelen:

 • extra overdekte parkeerplaats voor wagens;
 • niet vast aan 1 ontwerp maar je kan het ontwerp zelf kiezen;
 • zeer veel houtsoorten komen in aanmerking voor de opbouw;
 • bij vrijstaande carport geen vergunning nodig ( < 40m2 );
 • je kan de carport combineren met extra tuinberging;
 • de investering is een meerwaarde voor de woning;
 • ...

Houten carport laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte

Aangebouwde carport of vrijstaande carport?

Meestal wordt de carport aan de zijkant van de woning geplaatst maar deze kan ook volledig vrijstaand in de tuin geplaatst worden. Afhankelijk van de beschikbare plaats en de bereikbaarheid maak je je keuze.

Het voordeel van een carport die tegen de zijkant van de woning wordt aangebouwd, is korte afstand tussen de parkeerplaats en de woning. Indien het regent wordt je bijna niet nat. Bovendien heb je meer zicht wat er zich rondom de wagen(s) afspeelt, denk maar aan ter voorkoming van autoinbraak. Plaats je een carport tegen je woning, dan heb je een vrij kleine oprit nodig, wat een stuk minder kost. Plaats je deze achteraan in de tuin, denk dan aan extra kosten voor de verharding van de oprit naar je carport toe en de plaatsing van eventuele leidingen zoals water en elektriciteit die zich een stuk verder bevinden.

Heb je de plaats in de tuin en wens je meerdere voertuigen te stallen zoals wagens, fietsen, motorboot, mobilhome, jetski... dan kan je opteren voor de plaatsing van een grote houten carport achteraan in de tuin.

Vergunning carport

Voor de plaatsing van een aangebouwde carport of een vrijstaande carport is een vergunning niet verplicht, zolang de volume kleiner dan 40m2 blijft. Er blijft wel een meldingsplicht voor aangebouwde carports, ook al zijn deze kleiner dan 40m2. Vrijstaande carports mag je niet in de voortuin plaatsen. Wens je de carport aan de zijkant van de woning te plaatsen, hou er dan wel rekening mee om voldoende afstand met de perceelgrens van je buren te bewaren. 

Enkele of dubbele carport kiezen?

Denk goed na vooraleer je overgaat tot je beslissing of je een enkele of dubbele carport wenst te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan over hoeveel voertuigen wens je te stallen, nu en in de toekomst. Denk je nog aan gezinsuitbreiding? De aankoop van een mobilhome of aanhangwagen? Wens je ook fietsen te stallen of tuinmateriaal? Ga na wat de beschikbare plaats is, wat je budget is... allemaal criteria die belangrijk zijn voor je kiest voor een enkele houten carport of dubbele houten carport. Ben je er uit? Pas dan kan je overgaan tot het ontwerp.

 

Afmeting carport

De binnenafmeting van je carport dient voor een gewone personenwagen aan een aantal minimumafmetingen te voldoen om makkelijk in en uit te kunnen stappen. Hou er rekening mee dat er geen enkele houten kolom in de carport in de weg mag staan. De ideale afmetingen zijn:

 • Carport voor 1 wagen: 360 cm x 720 cm
 • Carport voor 2 wagens:  720 cm x 720 cm

Houten carport laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte

Welke stijl kies je?

Ben je zeker van de grootte en het ontwerp dan kan je de stijl kiezen. Meestal wordt de stijl gekozen zoals die van de woning. Elke carportstijl heeft zijn eigen stijlelementen die het uitzicht zullen bepalen, de meest gekozen stijlen zijn:

Moderne houten carport

De moderne carport kan zowel aangebouwd als vrijstaand geplaatst worden en wordt meestal zo strak mogelijk opgebouwd met een minimum aan zichtbare balken en steunen. Je kan kiezen tussen open moderne carports of half-open moderne carports. Het frame en de dakopbouw worden ofwel in houten of metalen staanders, liggers en balken opgetrokken en vervolgens afgewerkt. Meestal wordt de moderne houten carport met plat dak en strakke dakrand voorzien. De afwerking van de zijkanten en dakrand kan geschieden uit planken en plaatmateriaal uit hout, houtcomposiet of Trespa. De houtsoort die gekozen wordt zijn meestal Europese houtsoorten en naaldhout zoals Ceder, Vuren, Grenen, Thermowood of milieuvriendelijk houtcomposiet. De dakbedekking van het plat dak kan bestaan uit een EPDM dakbedekking of een dakbedekking in bitumen. Voorzie altijd voldoende waterafvoer om het hemelwater op te vangen.

Klassieke of landelijke houten carport

Ook deze carport kunnen zowel vrijstaand of aangebouwd worden of ze kunnen onderdeel uitmaken van een houten terrasoverkapping, een houten bijgebouw zoals een tuinkamer, gastenverblijf of houten schuur of berging. Wie het liever klassiek houdt, kan opteren voor de plaatsing van een klassieke carport of landelijke carport. Je kiest het best een stijl die mooi past bij de rest van de woning.

De klassieke carport kenmerkt zich door het gebruik van warme, landelijke en rustieke materialen. Voor de opbouw van de constructie wordt meestal enkel gekozen voor zichtbare houten balken en liggers. Voor de opbouw en afwerking wordt meestal gekozen voor een houtsoort zoals tropisch hardhout zoals Bankirai, Vitex, Afzelia, Azobé, Bilinga, Ipé, Tali… of je kan opteren voor een inlandse loofboom zoals eiken voor de vervaardiging van een mooie eiken carport. Het dak van de klassieke carport wordt meestal hellend afgewerkt ( zadeldak ). Staat de carport tegen de woning, dan zal meestal maar met 1 helling gewerkt worden. Staat de landelijke carport vrijstaand dan wordt meestal met 2 hellende dakvlakken gewerkt zoals een houten kapschuur. Het dak kan in riet, dakpannen, kunstleien, natuurleien of bitumentegels afgewerkt worden.

Afwerking houten carport

Afhankelijk van het ontwerp, kan de afwerking geschieden in tal van hout-gerelateerde producten. Wie geen doorkijk wenst en de carport aan de zijkant(en) dicht wenst te maken, kan opteren voor een bekleding in stroken of een bekleding in plaatmateriaal dat tegen de draagconstructie wordt geplaatst. Of je vult de draagconstructie op met ( wegneembare ) houten schermen. Het materiaal kan bestaan uit volhouten stroken of stroken in houtcomposiet. Of je kan opteren voor plaatmateriaal op basis van hout zoals Trespaplaten. Je kan kiezen tussen vlakke stroken hout of hout met gevelprofiel. Je kan de stroken zowel verticaal als horizontaal laten plaatsen. Sluit je de carport volledig af, zorg dan zeker en vast voor voldoende verluchting. Je kan een houten gevelbekleding met verdoken ventilatie plaatsen.

Houten carport met deuren

Wens je je voertuig(en) uit het zicht van ongewenste bezoekers te plaatsen, dan kan je de houten carport laten afwerken met houten draaideuren, houten schuifdeuren of een kantelpoort in hout. Afhankelijk van de beschikbare plaats en het ontwerp kies je een geschikt model. Wie het zichzelf makkelijk wenst te maken, kan opteren voor de plaatsing van houten carportdeuren met automatische deuropeners die je met een afstandsbediening kan bedienen.

Carport uitbreiden

Je kan de carport ook mooi wegwerken of laten samensmelten met een houten bijgebouw. Je kan zowel de stalling van de auto combineren met een houten woninguitbreiding of houten berging. Vergeet niet de wanden van de gesloten woninguitbreiding voldoende te isoleren tegen koude en geluiden.

 • Houten carport met berging ( fietsberging, tuinberging, schuur, houtberging... )
 • Houten carport met verblijf ( poolhouse, tuinkamer, tuinkantoor... )

Prijs houten carport op maat laten maken

Je carport op maat laten en/of laten plaatsen, dan moet je naast de gebruikte materialen ook de werkuren en de onkosten te vergoeden.

 • Grootte van de carport ( enkel of dubbel);
 • Gekozen houtsoort; ( hardhout, naaldhout, composiet... );
 • Moeilijkheid van uitvoering ( soort verharding, plaats waterafvoer,... );
 • Gekozen houtconstructie ( houtskeletbouw, massieve houtbouw... );
 • Gesloten of open carport / automatische draai- of schuifdeuren;
 • Gekozen dakmateriaal ( kunststof, natuurlijke materialen );
 • Prijs per uur en aantal geschatte werkuren;
 • Onkosten ( werktuigen, verplaatsingskosten... ):

Houten carport laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte