Houten fietsenberging

Wat is de houten fietsenberging? Welke soorten bestaan er, welke houtsoorten zijn geschikt en wat kost een houten fietsenstalling?

Voordeel fietsberging in hout

Geen plaats in je tuinhuis of in de garage om de fietsen te stallen? Dan is een fietsenstalling in hout een zeer goed alternatief. De berging is een grote houten tuinkast of container die je makkelijk in de tuin plaatsen omdat deze niet veel plaats inneemt. Je beschermt de fietsen zowel tegen regen en wind als tegen diefstal. Een fietsenstalling op maat laten maken biedt je het grote voordeel dat je alles kan laten maken zoals jij het wenst. Je kan er zowel kinderfietsen als fietsen voor volwassenen in kwijt. Je kan de grootte van het fietsenschuurtje afstemmen op het aantal fietsen die onderdak zoeken. Je kan in de fietsenstalling extra bergruimte voorzien om bijvoorbeeld de barbecue, tuinmateriaal of de vuilbakken te stallen. Alles staat netjes uit het zicht en zit veilig opgeborgen.

Houten fietsenstalling laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte

Houtsoorten

De fietsenberging is eigenlijk een houten bijgebouw of extra bergruimte dat in de buitenlucht staat en dus onderhevig is aan vervuiling, regen en wind. Een schrijnwerker maakt de stalling volledig op maat van de klant en gebruikt hiervoor een aantal houtsoorten die bijzonder geschikt zijn. Er zijn 2 grote groepen tuinhout waaruit je kan kiezen: naaldhout en hardhout.

  • Fietsenstalling in hardhout
    Plaats je een fietsenberging in Tropisch hardhout dan kies je voor zeer duurzaam en sterk hout. Je kan het hout zonder problemen laten vergrijzen of je kan het behandelen zodoende je de kleur behoudt. Het nadeel is de prijs, hardhout is een stuk duurder dan bijvoorbeeld naaldhout. Populair zijn houtsoorten zoals Iroko, Teak, Padoek, Ipé, Bankrirai...

  • Fietsenstalling in Thermowood
    Thermowood is hout dat onder hoge druk en stoom behandeld werd, waardoor het zeer sterk is. Thermowood bevindt zich meestal in duurzaamheidsklasse II. Het grote voordeel is de prijs.

  • Fietsenstalling in Europees hout
    Voor de productie van een houten fietsenstalling kan ook Europees hout gebruikt worden. Meestal gaat het om naaldhout dat je zeker en vast dient te behandelen tegen houtrot, insecten en houtziektes... Populaire houtsoorten zijn Lariks, Vuren en Grenen.

Houten fietsenberging plaatsen

Fundering houten fietsengarage

Wie een houten fietsenberging laat plaatsen moet voor voldoende fundering zorgen. Het gewicht kan enorm oplopen waardoor verzakking zich op termijn kan voordoen. Als je de grootte van de berging kent, laat je een betonplaat op maat gieten. Je mag op een kost tussen €200 - €300 rekenen om de betonwerken uit te laten voeren. Je kan de fietsberging ook plaatsen op bijvoorbeeld een terras met klinkers. Eens de funderingsplaat of chape voldoende is uitgehard kan de houten fietsenstalling geplaatst worden.

Plaats van de deuren

Vooraleer je overgaat tot de plaatsing dien je rekening te houden met de manier waarop je de fietsen gaat stallen en of je voldoende plaats hebt. Je dient immer een houten deur of houten luik te voorzien aan de zijde waar je de fietsen plaatst. Nemen houten draaideuren te veel plaats in, dan kan je nodig steeds opteren voor houten schuifdeuren. Eens je zeker bent van het ontwerp, kan een vakman het op maat maken.

Doe-het-zelf of laten uitvoeren

Er zijn verschillende manieren om een houten fietsenstalling te plaatsen. Je kan een doe-het-zelf pakket aanschaffen en zelf de berging plaatsen. Uiteraard dien je er de tijd voor te hebben en dien je iets of wat handig te zijn. Meestal bestaan dergelijke pakketten uit houtsoorten die niet zo duurzaam zijn en die veel onderhoud vergen. Wie een degelijke houten fietsenberging zoekt, laat deze best op maat maken door een ervaren vakman.

Opbouw

De fietsenberging bestaat ofwel uit een houten of metalen frame, bestaande uit houten balken, afgewerkt met een bekleding in de vorm van houten panelen of houten planken. Een tweede mogelijkheid is dat de berging alleen uit houten panelen bestaat, zonder frame. Je kan de houten planken zowel horizontaal of verticaal plaatsen. Het dak van de berging kan je laten uitvoeren in een plat of hellend dak. Zorg voor een correcte opvang van hemelwater en de afwatering. Het dakmateriaal kan bestaan uit bitumen, EPDM, metaal of kunststof.

Alleenstaand of aanbouw

Je kan de berging vrijstaand plaatsen maar ze kan ook tegen een houten bijgebouw aangebouwd worden, zodoende de fietsenberging één mooi geheel vormt met de rest van de bijgebouwen.

Prijs houten fietsberging op maat

De prijs van een houten fietsberging hangt grotendeels af van de grootte, de gebruikte houtsoort en het ontwerp. Wil je weten hoeveel een houten fietsenstalling op maat kost, vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan.

Houten fietsenstalling laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte