Houten terras laten aanleggen

Een mooi houten terras is een echte meerwaarde. Een terras in hout geeft je tuin een warme uitstraling en is ideaal om tijdens warme zomeravonden te tafelen of te zonnen. Wij geven meer info over de toepassing, soorten, onderhoud, prijs...

Toepassing terras in hout

Houten tuinterras

Je kan hout perfect gebruiken om er een leuk houten woningterras mee te vormen dat tegen de woning gelegen is of vrijstaand in de tuin. Je kan er een knus zonneterras mee vormen. Een houten terras is ook ideaal om te plaatsen als vloer van een houten veranda, pergola of terras overkapping.

Houten dakterras op plat dak

Een houten terras kan op een plat dak of op de vloer van een balkon geplaatst worden in de vorm van een houten dakterras. Zeer belangrijk hier is de waterafvoer om overtollig vocht af te voeren. Zorg ervoor dat de houten draagstructuur niet de waterafvoer belemmert.

Houten zwembadterras & houten tuinpad

Wie een (zwem)vijver aanlegt of een zwembad plaatst, kan ook een houten terras plaatsen dat dient als bijvoorbeeld houten zonneterras of houten wandelpad of houten steiger. Je kan het rond een zwembad of vijver aanleggen.

Verlaagd of verhoogd terras

Afhankelijk van het soort houten terras zijn er verschillende manieren om het op te bouwen. Je kan kiezen tussen een houten terras op volle grond of een zwevend of verhoogd houten terras. De afstand tussen de drager en het loopvlak zal de soort constructie bepalen. Is de afstand tussen de ondergrond en het loopvlak minimaal en de ondergrond is draagkrachtig genoeg dan kan je opteren voor de plaatsing van een terras dat draagt op betonborders, snelbouwsteen, verstelbare terrasdragers, rubber tegeldragers enz... Deze worden waterpas geplaatst.

Opteer je voor een zwevend terras dan kies je best voor een houten terras op houten palen, je dien de ondergrond hierbij niet te effenen. Hierbij worden houten palen op regelmatige afstand minimaal 50cm in de grond geplaatst. Rondom rond de palen wordt het best beton gestort om alles te verstevigen.

Houten terras op volle grond plaatsen

Vooraleer je overgaat naar de plaatsing van een terras op volle grond is het zeer belangrijk goed de ondergrond te onderzoeken waarop het terras zal geplaatst worden. De ondergrond dient voldoende draagkrachtig te zijn om het gewicht van de houten terrasconstructie te kunnen dragen. Bij onvoldoende draagkracht zal het terras niet waterpas blijven liggen en verzakken. Door voldoende verdeling van de lasten voorkom je verzakking. Afhankelijk van de draagkracht kan je voor een bepaalde fundering kiezen:

 1. Betonblokken of snelbouwsteen: bij effen draagkrachtige grond
 2. Houten palen: bij oneffen terrein, minder draagkrachtige grond en zwevend terras

Wens je een houten terras op volle grond te plaatsen die draagkrachtig genoeg is, dan dien je nog steeds alles voldoende te "funderen". Haal eerst alle oneffenheden weg, zoals struiken en perken, steenpuin, boomwortels, dood organisch materiaal enz... Graaf minimum 15-20 cm teelaarde & graszoden weg zodoende je op vaste grond komt te zitten.

Zorg er vervolgens voor dat de ondergrond voldoende vlak ligt, je kan dit bekomen door het aandammen van de ondergrond en de eventueel aanvoer van goede grond of de afvoer van slechte grond. Je kan de hoogte van de grond ook eventueel aanpassen door de aanvoer van een laag kiezelsteentjes. Bovendien kan je alles dankzij het grind alles makkelijk effenen.

Als fundering van de houten draagstructuur kan je opteren voor de plaatsing van bijvoorbeeld snelbouwstenen of de plaatsing van betonnen boordsteen. Je legt de stenen het best op een afstand van 40cm van elkaar. Zorg ervoor dat alles mooi waterpas ligt. Dit vorm de basis voor jouw houten constructie. Tussen de ondergrond en de houten constructie plaats je het best een worteldoek, dit om onkruid te voorkomen.

Nieuw houten terras op bestaand terras plaatsen

Indien je een bestaand terras liggen hebt, is het perfect mogelijk om er een houten terras overheen te plaatsen. Zorg er wel voor dat eventueel loszitten terrastegels of klinkers vastgemaakt worden.

Op een bestaand terras kan je werken met bijvoorbeeld verstelbare terrasdragers of je kan gebruik maken van een rubberen tegeldrager. Zorg ervoor dat alles mooi waterpas ligt. Belangrijk is dat de houten dragers niet de volle grond raken maar op afstandhouders worden geplaatst. Dit voorkomt houtrot en zorgt voor een goede afwatering.

Terrasplanken verankeren

Er zijn 3 manieren om de houten terrasplanken te verankeren aan de houten balken: zichtbare schroeven worden doorheen de terrasplanken tegen de balken geschroefd, clips worden gebruikt om de planken onzichtbaar te bevestigen of je kan opteren om de planken op een houten lat te bevestigen. Laat altijd een kleine spleet ( 4-10mm ) tussen de terrasplanken. Voldoende verluchting zorgt er immers voor dat er minder houtrot op termijn ontstaat. Je kan kiezen tussen glad geschaafde terrasplanken of gegroefde terrasplanken. Je kan ook een combinatie laten plaatsen.

Soorten terrashout

Het hout dat gebruikt wordt bestaat uit een aantal vormen. De meest gebruikte vorm zijn de houten terrastegels of de houten vlonderplanken. Beide rusten ze op een houten draagstructuur die bestaat uit houten balken en liggers. Het is mogelijk om een aantal houtsoorten te gebruiken die het perfecte terras vormen. Ze zijn bijzonder geschikt om te verwerken en om buiten te gebruiken.

Tropisch hardhout

Terrasplanken in hardhout zijn bijzonder geschikt voor de aanleg van een terras. Het hout bevindt zich meestal in duurzaamheidsklasse I waardoor het bijzonder duurzaam is. Daarom kan je minimaal 20-25 jaar genieten van een mooi terras. De meest gebruikte houtsoorten zijn Padoek, Ipé, Bankirai, Vitex, Afzelia, Azobé, Bilinga, Tali... Je kan het hout laten vergrijzen of ja kan het periodiek behandelen met een kleurloze beschermlaag. De planken zijn meestal tussen 14-19 cm breed en hebben een dikte van ongeveer 2cm.

Richtprijs niet geplaatst: €50 - €120m²

Houtcomposiet

Composiet terrasplanken zijn milieuvriendelijke kunststof terrasplanken die bestaan uit een deel houtmeel ( +/- 60% ) en plastic ( +/- 40% ). De planken zijn populair dankzij het lage gewicht ( soms hol vanbinnen ) en de makkelijke verwerkbaarheid. Bovendien zijn ze minder gevoelig aan algen en groenaanslag waardoor je er minder onderhoud aan hebt én ze minder glad worden. De houtcomposiet vlonderplanken zijn verkrijgbaar in tal van kleuren ( antraciet, grijs, bruin... ) en dessins. Je kan de planken gebruiken als houtimitatie terrasplanken zodoende ze net als echt hout lijken. Geen rote hout meer, geen splinters meer indien je op blote voeten het terras gebruikt. De dikte ligt tussen 1,5cm en 2cm. De breedte ligt tussen 12-19 cm. Houtcomposiet heeft een levensduur van meer dan 100 jaar.

Richtprijs niet geplaatst: €70 - €125m²

Thermowood

Thermowood terrasplanken is hout dat thermisch en onder druk ( stoom ) behandeld werd. Thermowood heeft de eigenschap zeer duurzaam te zijn ( 20-25 jaar ). Je kan het vergelijken met tropisch hardhout. Het nadeel is dat het hout minder sterk is en gevoelig is aan puntbelasting ( hakken ) en scheurvorming tijdens de verwerking van het hout. Voorzichtig vervoeren en voorboren is dus de boodschap. Er zijn een aantal houtsoorten die in aanmerking komen als thermisch gemodificeerde terrasplanken, denk maar aan Essen, Grenen, Fraké, Vuren, Bamboe... Thermowood terrashout is te verkrijgen met een breedte tussen 12-19 cm en met een dikte van ongeveer 2 - 2,5 cm. Het grote voordeel van Thermowood is de gunstige prijs.

Richtprijs niet geplaatst: €35 - €60m²

Europees hout

Europees hout is, zoals de naam het al zegt afkomstig uit bossen en boomkwekerijen uit Europa waardoor het ecologisch gebruik te verantwoorden is. Gebruik enkel hout dat het FSC-label draagt. Populaire houtsoorten zijn Robania, Kastanje, Siberische Lariks... Europees hout is vrij duurzaam en bevindt zich meestal in duurzaamheidsklasse II. Je mag rekenen op een levensduur tussen 15-50 jaar als je een terras in Europees hout aanlegt. De breedte van de terrasplanken zijn verkrijgbaar tussen 10-19 cm. De planken zijn iets dikker dan hardhout ( 2,6 - 2,8 cm ). De planken zijn zowel glad en geribd verkrijgbaar. Om de levensduur te verlengen en het hout te beschermen tegen vuil en vocht behandel je het best met een milieuvriendelijk product.

Richtprijs niet geplaatst: €50 - €100m²

Onderhoud houten terras

Voor het algemeen onderhoud en reinigen van een houten terras volstaat het om af en toe af te borstelen. Gebruik bij voorkeur zo weinig mogelijk een hogedrukreiniger. Gebruik je toch een hogedrukspuit, hou dan een brede waterstraal aan en hou voldoende afstand tussen de spuitkop en de terrasplanken. Er bestaan veilige en milieuvriendelijke schoonmaakproducten die alle groenaanslag en algen veilig verwijdert. Je kan kiezen om het hout te laten vergrijzen of om het te behandelen met een kleurloze beits of kleurbeits naar keuze. Je kan het hout ook ontgrijzen dankzij een speciale ontgrijzer.

Versleten en rot houten terras vervangen

Als je na verloop van tijd last hebt van houtrot, schimmels of ongedierte, de terrasplanken buigen gevaarlijk door of zitten niet meer goed vast, laat dan tijdig je huidig houten terrasplanken vervangen door een nieuwe. Heb je bezorgt over de stabiliteit van de houtconstructie, laat dan tijdig een inspectie uitvoeren en vervang indien nodig.

Prijs houten terras laten plaatsen

De prijs van een houten terras is afhankelijk van een aantal criteria zoals:

 • aard van de ondergrond;
 • grootte van het terras; ( l x b x h )
 • vorm van het terras; ( rechthoekig, l-vormig, afgerond... )
 • gebruikte houtsoort; ( hardhout, thermowood, houtcomposiet ... )
 • soort draagstructuur; ( palen / terrasdragers / tegeldragers ... )
 • soort bevestiging; ( clips, vijzen, schroeven & nagelen ... )
 • soort loopoppervlak ( planken, tegels ... )
 • prijs per uur;
 • ...
Materiaal Prijs per m²*
Hout €105 - €125 m²
Houtcomposiet €110 - €130 m²

* Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen.

Wat kost jouw houten terras? Wat kost het om een houten terras te laten aanleggen door een vakman? Via onze website kan je een vrijblijvende offerte aanvragen bij een aantal schijnwerkers in jouw buurt.

Houten terras laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte