Houten plafondbekleding voor buiten

Hout wordt zowel voor binnen als buiten gebruikt voor het bekleden van plafonds. De houten plafondbekleding voor buiten is in tal van houtsoorten mogelijk. Wij geven een overzicht.

Voordeel houten plafondbekleding

Hout heeft een zeer warme uitstraling en bovendien is het een zeer licht materiaal en makkelijk te verwerken waardoor het uitermate geschikt is om plafonds en wanden mee te bekleden. Dankij het groot aantal houtsoorten dat voor buiten in aanmerking komt kan je kiezen uit tal van kleuren en houttekeningen.

Geschikte houtsoorten

De houten plafondbekleding wordt in massief hout of in hout-afgeleide producten vervaardigd. De meest gebruikte houtmaterialen voor buitenbekledingen zijn:

  • Massieve houten bekleding; ( vol hout )
  • Thermowood plafondbekleding; ( geïmpregneerd hout onder hoge druk )
  • Houtcomposiet plafondbekleding; ( hout & kunststof )
  • Houtlaminaat plafondbekleding; ( houtvezelplaat & toplaag massief hout )
  • HPL plafondbekleding; ( Trespa -hout gebaseerde vezels en thermohardende harsen )

Vorm

De houten plafondbekleding is verkrijgbaar in tal van vormen, zoals houten planchetten, stroken, plaatmateriaal als in houten plafondtegels. Je kan ze op maat laten maken of ze zijn kant-en-klaar verkrijgbaar ( bvb grote plafondtegels ). Indien je kiest voor massief hout, dan kan je kiezen uit een aantal soorten hout zoals:

  • Tropisch hardhout: Bankirai, Padoek, Ipé, Vitex, Afzelia, Azobé, Bilinga, Tali...
  • Loofhout: Eiken, Ceder, Essen...
  • Naaldhout: Vuren, Grenen, Thermowood, Lariks...

Afwerking & bescherming

Hardhout plafondbekleding kan je onbehandeld plaatsen en laten vergrijzen. Dit is van toepassing voor hardhout of hout dat reeds geïmpregneerd is. Of je kan het hout beschermen met een kleurloze beschermlaag. Opteer je voor naaldhout dan behandel je het hout best met een product tegen insectenschimmel en houtrot. Je kan bijvoorbeeld een kleurloze vernis gebruiken of houtolie of beits met kleur. Uiteraard kan je ook een verflaag aanbrengen. Thermowood plafondbekleding dient niet meer behandel te worden, dit hout is onder druk geïmpregneerd geweest met een geschikt product.

Houten bekleding laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte

Toepassingen

De afwerking van plafonds in hout kan voor tal van toepassingen gebruikt worden. Indien de ruimte open is dan kies je het best een houtsoort die tegen grote luchtvochtigheid kan ( houtcomposiet, HPL, houtcomposiet, hardhout, loofhout, thermowood... ) . Wordt de plafondafwerking in een gesloten ruimte gebruikt zoals bijvoorbeeld een houten veranda, dan kan je alle houtsoorten gebruiken. Hou steeds rekening met de toepassing van de ruimte waar het hout geplaatst zal worden. In een keuken bijvoorbeeld gebruik je best geen houtsoort met grote opname van vocht. De bekleding wordt meestal tegen een houten frame geplaatst. Bevindt er zicht boven het plafond een woonruimte, dan dien je voldoende gevelisolatie en een dampscherm aan te brengen.

Houten plafondbekleding terrasoverkapping

Voor de afwerking van het plafond van een houten bijgebouw met terras zoals een terrasoverkapping of een houten pergola kan je opteren voor het gebruik van hout. Daar het hout buiten gebruikt wordt, is het aangeraden om een houtsoort te kiezen die geschikt is voor buitengebruik. Je kiest het best voor een duurzame houtsoort zoals tropisch hardhout of loofhout.

Houten plafondbekleding dakoversteek

Ook een dakoversteek kan je perfect afwerken met hout. Kies bij voorkeur voor een sterke houtsoort. De afwerking zal grotendeels uit houtstroken bestaan omdat deze licht en makkelijk te verwerken zijn. Er zijn tal van kleuren die perfect passen bij je houten buitenschrijnwerk.

Houten plafondbekleding terrasoverkapping carport

Wens je het plafond van een open houten carport of open houten garage af te werken dan kies je het best een houtsoort met hoge duurzaamheidsklasse ( hardhout, thermowood, loofhout... ). Je kan het plafond afwerken in stroken en tegels. Is de garage of carport gesloten dan kan je bijvoorbeeld vuren of grenen planchetten plaatsen. Best laat je deze behandelen.

Prijs houten plafondbekleding laten plaatsen

Wat kost jouw bekleding? Wat kost het om een houten plafondbekleding te laten plaatsen door een vakman? Via onze website kan je een vrijblijvende offerte aanvragen bij een aantal schijnwerkers in jouw buurt.

Houten bekleding laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte