Houten tuinpoorten

Onder de houten tuinpoorten vallen zowel houten vleugelpoorten, houten tuindeuren en weidepoorten. Wij geven een overzicht van de soorten.

1. Houten draaipoort of vleugelpoort

De houten draaipoort bestaat meestal uit 1 of 2 opendraaiende vleugels. Ze worden ook wel de houten opritpoort genoemd omdat de poort net voor een oprit of oprijlaan geplaatst wordt of dienst in de tuin doet als houten afsluiting om ongewenste bezoekers af te schrikken. De houten draaipoort wordt ook veel in combinatie met een houten carport geplaatst. Om de stabiliteit van de poorten te verzekeren hebben ze een maximale lengte van 400 cm en een gemiddelde hoogte van 200 cm.

Je kan kiezen tussen een lage houten draaipoort of een hoge houten draaipoort. Je kan ze perfect plaatsen in combinatie met vaste houten panelen of tuinschermen of je kan naast de poort een houten tuindeur plaatsen. Je kan de houten vleugelpoort ook voorzien van een aanmeldsysteem en ze voorzien van een parlofoon of videofoon om bezoekers al dan niet binnen te laten. Ten slotte kan je ze automatisch laten open- en toedraaien dankzij elektrische poortopeners. Een automatische poort in hout plaatsen is zeker aangeraden omdat dergelijke poortvleugels veel wegen.

2. Houten schuifpoort

Om een brede oprit ( + 400 cm ) van een houten afsluiting te voorzien opteer je het best voor een houten schuifpoort. De schuifpoort schuift horizontaal open en dicht dankzij een elektrische motor. Houten schuifpoorten kunnen vervaardigd worden in vol of massief hout ( houten frame en beplanking ) of in een metalen kader of frame ( gelakte kader ) dat met houten beplanking of planchetten wordt bekleedt. Je kan kiezen tussen zelfdragende houten schuifpoorten en de houten schuifpoort op rail.

3. Houten tuindeur

De tuindeur is een eigenlijk een houten tuinpoortje van afmetingen tussen 70 - 100 cm. De deur bestaat uit een enkel opendraaiend deurblad dat tussen 2 houten palen wordt geplaatst. Ze worden veel toegepast om de toegang van de zijingang van de tuin te beschermen. Om de zijkant volledig toe te maken wordt tegen de paal samen met een houten tuinscherm geplaatst. De tuindeur in hout wordt ook tussen een tuinafsluiting geplaatst en als tuinpoort gebruikt. Je kan aan de tuindeur ook perfect een parlofoon plaatsen, een brievenbus en verlichting.

4. Weidepoorten

Houten weidepoorten worden vooral toegepast om de toegang tot weides af te sluiten en zijn onderdeel van een weideomheining. Meestal zijn het lage weidepoorten die geplaatst worden. Je ziet enkel het houten frame omdat ze niet met hout bekleed of opgevuld worden. Ze kunnen uit één of meerdere vleugels bestaan die tussen 2 houten palen worden geplaatst of ze worden als schuifpoort gebruikt.

Houtsoorten houten poorten

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is op voorhand behandeld tegen schimmel, houtrot en ongedierte. Meestal gaat het om op voorhand behandeld naaldhout afkomstig uit Europa. Houtsoorten zoals Vuren en Grenen zijn iets minder duurzaam dan hardhout maar het is goedkoper. Naaldhout heeft een bleke kleur. Door de behandeling kan het iets of wat een groene schijn hebben. Indien je opteert voor de plaatsing van een houten poort in Grenen of Vuren dan dien je het hout te behandelen. Door gebruik te maken van een kleurbeits of olie kan je de kleur aanpassen. Kies steeds voor hout met het FSC keurmerk. Een zeer goed alternatief is Thermowood, dat is hout dat onder druk geïmpregneerd wordt waardoor je het niet meer hoeft te behandelen.

Hout tuinpoort laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte

Hardhout

Hardhout is een houtsoort dat zich in duurzaamheidsklasse I-II bevindt en is uitermate geschikt voor de vervaardiging van houten tuinpoorten. Hardhout wordt gewonnen in loofbossen met houtsoorten zoals Eikhout en Cederhout ( Western Red Cedar ). Het hout is zeer hard en gaat meer dan 20 jaar mee. Het voordeel is dat je het hout onbehandeld kan laten en het mooi kan laten vergrijzen. Uiteraard kan je het wel beschermen met een kleurloos onderhoudsproduct. Kies steeds voor hout met het FSC keurmerk.

Een tweede soort hardhout voor houten poorten is het Tropisch hardhout. Dit hout wordt voornamelijk gewonnen uit niet-Europese bossen. Houtsoorten die perfect in aanmerking komen voor de productie van houten poorten en tuindeuren zijn Meranti, Padouk, Afrormosia en Bankrirai. Het hout gaat zonder problemen meer dan 25 jaar mee en je hoeft het niet te behandelen.

Palen

De houten poort moet steeds verankerd worden om de stabiliteit en de draagkracht te kunnen garanderen. Er bestaan een aantal mogelijkheden om dit te verzekeren zoals:

 • Massieve houten palen: één of meerdere massieve houten palen worden in de grond gebetoneerd.
 • Metalen beklede palen: metalen palen worden bekleedt met een houtsoort naar keuze.
 • Gemetste palen: er worden één of meerdere kolommen gemetst waar de poort wordt aan opgehangen.

Soorten en stijlen

 • Moderne houten poorten;
 • Klassieke houten poorten;
 • Landelijke houten poorten;
 • Gebogen houten poorten;
 • Rechte houten poorten;
 • Napoleon houten poorten;
 • Massieve houten poorten;
 • Open houten poorten;
 • Massieve en gesloten houten poorten;
 • ...

Onderhoud houten tuinpoort

Afhankelijk van de houtsoort en je wensen kan je een houten poort behandelen tegen schimmel, ongedierte en houtrot. De meeste tropische houtsoorten dien je niet te behandelen, je kan het hout laten vergrijzen. Wens je toch de kleur te behouden dan kan je houtolie, dekkende beits ( kleurbeits ) of transparante beits aanbrengen. Het wordt niet aangeraden om bepaalde houtsoorten te verven met een dekkende verf, het hout dient te kunnen ademen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger om het hout te reinigen, hiervoor bestaan speciale producten die je manueel dient aan te brengen.

Poortopeners & poortautomatisatie

Het is mogelijk om een houten vleugelpoort of schuifpoort automatisch te laten openen en sluiten.

 • Vleugelpoort: Bovengrondse poortautomatisatie met automatische armen
 • Vleugelpoort: Ondergrondse poortautomatisatie met een verdoken motor die de as van de poort aanstuurt
 • Schuifpoort: Schuifpoortautomatisatie met rail of vrijdragend

Opties

 • Aanmelding & toegangscontrole: Laat je poort uitrusten met een videofoon of parlofoon. Je kan de poort ook laten plaatsen met codeslot of kaartlezer. Je kan de poort ook via WIFI op afstand openen en sluiten.
 • Brievenbus: Indien gewenst kan je een brievenbus in de poort laten maken of in een gemetste / houten zuil.
 • Verlichting: Laat bij aankomst automatisch je tuinverlichting en veiligheidslicht branden

Prijs houten tuinpoort

Hout tuinpoort laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte