Houten bruggen op maat

Om een sloot, gracht, waterloop, weg of vijver in de tuin over te steken, kan je opteren voor de plaatsing van een houten brug. Wij geven een overzicht van de mogelijkheden.

Praktisch en mooi

Een houten brug is niet alleen mooi om naar te kijken, ze is ook zeer duurzaam en praktisch. Dankzij een houten sierbrug in de tuin kan je een waterpartij zoals een tuinvijver of beekje zonder problemen oversteken. Je kan een houten brug plaatsen omdat ze functioneel moet zijn, maar ze wordt ook uit esthetische redenen geplaatst omdat ze mooi in het landschap passen. De natuurlijke uitstraling van het hout en de makkelijke verwerking ervan maakt het een perfect materiaal om te gebruiken. Houten bruggen worden ook ingezet op het openbaar domein, denk maar aan houten fietsbruggen en houten wandelbruggen & voetgangersbruggen.

Houten brug laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte

Geschikte houtsoorten

Wie een houten brug laat plaatsen, heeft de keuze uit een aantal houtsoorten. Het ligt voor de hand dat er voor de constructie van een brug, gekozen moet worden voor zeer sterk hout dat goed bestand is in een vochtige en natte omgeving. Je kan opteren voor zowel Europees hout als voor Tropisch hardhout. Elke houtsoort heeft haar eigen kleur. Je kan het hout perfect laten verkleuren en vergrijzen of je kan het behandelen met olie of een kleurbeits om het kleur te behouden. Kies bijvoorkeur altijd voor hout met het FSC-keurmerk. Meestal wordt er gewerkt in combinatie met steigerhout.

Soorten

  • Douglas hout: zeer duurzaam naaldhout uit Noord-West Europa, dient niet geïmpregneerd te worden
  • Grenenhout: geïmpregneerd hout
  • Eikenhout: zeer duurzaam Europees Loofhout
  • Azobé: zeer duurzaam tropisch hardhout

Afhankelijk van de lengte van de overspanning, de breedte van de brug, zullen de houten balken en planken een minimale dikte moeten hebben. Bij grote overspanningen wordt een ontwerp op maat gemaakt. Er kunnen ook verschillende materialen gecombineerd worden om de brug te verstevigen, denk maar aan stalen liggers en kabels.

Stijlen

Afhankelijk van de toepassing van de houten brug, kan je deze laten plaatsen in een aantal stijlen. De moderne houten brug bijvoorbeeld zal vooral rechte stukken hout bevatten voor de vervaardiging van het loopvlak en de houten leuning. Wie meer van een natuurlijk en landelijk karakter houdt kan opteren voor de plaatsing van een klassieke houten brug in bijvoorbeeld Engelse stijl. De rustieke uitstraling past perfect in het landschap of klassieke tuin. Dergelijke bruggen hebben meestal een ronde vorm. Dankzij de afgeronde vorm van het loopvlak en leuning, kan je grotere overspanningen overbruggen. Wie meer van oosterse architectuur houdt, kan opteren voor de plaatsing van een Chinese houten brug in de tuin.

Houten brug op maat laten maken of préfab

Houten bruggen kan je op maat laten maken of je kan ze kant-en-klaar in een doe-het-zelf pakket kopen. Wie een exclusieve houten brug op maat in de tuin wenst, is uiteraard vrij om het ontwerp, stijl en houtsoort te bepalen. Je kan bijvoorbeeld een houten brug op maat laten maken in combinatie met een houten steiger of houten terras. Zo vloeit alles mooi ineen. De doe-het-zelf pakketten zijn eigenlijk préfab houten sierbruggen voor de particulier die je zelf kan plaatsen. Het voordeel is vooral de prijs en de snelheid van plaatsing. Het nadeel is dat het geen exclusief ontwerp is, je een handige Harry moet zijn om ze in een vochtige omgeving te plaatsen en dat meestal de kwaliteit van het hout niet zo goed is. Je hebt er ook meer onderhoud aan.

Soorten houten bruggen

  • Houten vijverbrug & houten sierbrug;
  • Houten wandelbrug & houten voetgangersbrug;
  • Houten fietsbrug;
  • Vlakke houten overloopbrug;
  • ...

Prijs houten brug

De indicatie prijs voor een wandelbrug lengte 6,00 meter met een breedte van 1,50 meter uitgevoerd in douglas hout is €2.600,00 excl. BTW.

Houten brug laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte